Imaginează-ți că e o zi toridă și te afli la malul mării, pe o plajă cu nisip fin, iar gândul îți zboară la înghețata ta preferată, iar peste câteva zile când te întorci la birou înghețata poate ar fi printre ultimele lucruri la care te-ai gândi. De ce oare?
Nu e în continuare înghețata ta preferată? Ba da, dar e vorba de context, de multitudinea de elemente mărunte, cum ar fi briza mării, nisipul fin, zgomotul valurilor care se izbesc lin de mal, căldura și poate familia care e în jurul tău și mai ales bucuria pe care o simți, iar toate acestea fac parte, de fapt, dintr-o amintire.
O persoană va întâlni, în medie, de-a lungul vieții, aproximativ 80000 de persoane, iar dintre aceste persoane, oare pe câte ni le vom aminti? Cu câte ne vom conecta sau vom lega o prietenie, o relație? Cu mult prea puține comparativ cu numărul total.
Însă cu acelea pe care ni le amintim, cel mai probabil am realizat conexiuni mai profunde, bazate pe emoții. Și asta e valabil și în cazul unor mărci de produse sau servicii. Studiile au arătat că cel mai mare impact în luarea deciziilor de cumpărare îl au de fapt emoțiile pe care le asociem diverselor branduri.
“Merit”, ”Poate se va vinde până mâine”,”Primesc totuși 2 produse la prețul unuia”…sună cunoscut?
Achizițiile pe care le facem sunt influențate în mare parte de ceea ce simțim, iar explicațiile, aparent raționale, pe care ni le oferim nu stau la baza luării deciziei, ci doar ne fac să ne simțim bine.
Pentru noi antreprenorii sau oamenii de marketing, concluzia e una singură, avem nevoie să găsim acele metode prin care să creăm expriențe memorabile care să ne ajute să rămânem în mintea publicului nostru, iar ulterior să devenim (și mă refer la ceea ce oferim), alegerea firească pentru aceștia.
Dacă offline e ceva mai simplu, pentru că beneficiem de interacțiune față în față, online lucrurile se complică puțin.
Cunoașterea călătoriei pe care o parcurge clientul până ajunge să facă achiziția, prezența noastră constantă în punctele cheie ale acesteia, precum și facilitarea procesului de achiziție sunt doar câteva dintre acțiunile pe care le putem face.
Aș mai miza, pe lângă produse sau servicii care corespund cu ce am promovat, pe comunicare constantă și cu scop cu publicul nostru. Un dialog constant ne aduce foarte multe beneficii, pe de-o parte aflăm care mai sunt nevoile clienților și cum putem să ne adaptăm oferta astfel încât să îmbunătățim experiența acestora. Iar pe de altă parte construim, în fiecare zi, relații cu cei care ne urmăresc și care, ulterior, revin sau se pot transforma în clienți plătitori.
Și am putea să ne gândim că avem la îndemână și alte mijloace promoționale, plătite în mare parte, prin care putem să ajungem la clienții noștri, dar să ținem cont că alegerea firească a unui brand deja cunoscut și în care am încredere va avea întâietate.
Voi cum creșteți loialitatea clienților?