Sigur ai auzit de cercetări de marketing și cel mai probabil le-ai asociat destul de rapid cu ceva amplu și costisitor. Oare dacă ai o afacere de dimensiuni mici mai ai nevoie de o cercetare de marketing?
Răspunsul este da, indiferent de dimensiunea afacerii tale și de stadiul de dezvoltare al acesteia.
Sunt mai multe modalități prin care poți să realizezi o cercetare, chiar pe cont propriu, fără costuri fabuloase dar cu beneficii care se reflectă în cifra de afaceri și implicit în profit.
Poate te întrebi ce e o cercetare de marketing și cum se poate traduce ea în rezultate care să te ajute să îți crești afacerea. Iată ce spune teoria: cercetarea de marketing este un proces care include mai multe etape: colectarea, analizarea și interpretarea de date despre o anumită piață, un produs sau serviciu care urmează să fie lansat pe piață, despre clienți (existenți sau potențiali), competiție, industrie, nevoi și nu ne oprim aici, căci lista poate continua.
În funcție de sursa de la care preluăm informația cercetarea poate fi primară, când colectăm informația direct, prin diferite mijloace (chestionare, interviuri față în față, focus grupuri, testimoniale, studii) sau secundară, atunci când dispunem de date colectate anterior și deja analizate (statistici, ghiduri, publicații de specialitate, liste).
Simplu până aici, nu?
Hai să trecem în revistă și câteva exemple prin care să vedem utilitatea cercetărilor de marketing:
- Identificarea unor direcții noi de dezvoltare a afacerii;
- Identificarea unor segmente noi de clienți;
- Stabilirea prețurilor atunci când lansezi un produs sau un serviciu pe piață, creșteri de preț dacă contextul e favorabil;
- Testarea unor produse sau servicii noi;
- Colectarea opiniilor clienților despre produsele sau serviciile tale, despre fluxul de vânzare, customer service și conceperea, ulterior, a unui set de măsuri care să aducă îmbunătățiri și să crească satisfacția clienților;
- Testarea unor mesaje sau texte folosite în cadrul unor campanii de promovare;
- Identificarea nevoilor publicului țintă și conceperea sau ajustarea unor servicii sau produse în concordanță cu acestea;
Unul dintre factorii cheie ai oricărei acțiuni de succes este planificarea, iar realizarea unei cercetări de marketing necesită să urmezi câteva etape clare.
Începe cu stabilirea obiectivelor, află care sunt informațiile de care ai nevoie și care e modalitatea cea mai bună ca să le colectezi. Iată și câteva exemple de obiective: studierea prețurilor competitorilor pentru a afla dacă e loc pentru o mărire de preț, îmbunătățirea calității serviciilor oferite care să conducă la creșterea recomandărilor date de clienți sau determinarea dimensiunii unei piețe pe care vrei să o abordezi.
Alege apoi tipul de cercetare, primară sau secundară, în funcție de obiective, buget și resursele pe care le ai la dispoziție (timp sau oameni).
A sosit momentul să implementezi, iar ulterior colectării datelor urmează una dintre cele mai importante etape: analiza acestora și trasarea concluziilor.
Nu lăsa raportul undeva într-un sertar sau pe birou ci ai grijă să incluzi concluziile în cadrul planului tău de marketing. Găsește măsurile potrivite și aplică-le.
Indiferent de dimensiunea afacerii tale, șansele ca lansarea unui produs sau serviciu nou să fie un succes, cresc considerabil dacă alegi să aloci câteva resurse către cercetare. Pe termen lung cercetarea te poate ajuta să ai o afacere orientată către rezultate, în care deciziile se iau și în funcție de cifre și având o capacitate mai mare de creștere.